Uporaba novih tehnologija u nastavi francuskog jezika – druga radionica početnog ciklusa

24. rujna u prostorijama IX. gimnazije u Zagrebu okupilo se trinaest profesora francuskoga jezika iz cijele Hrvatske. Njima se pridružila i jedna profesorica glazbe. Taj susret bio je jedan od mnogih budućih susreta koji će nam pružiti priliku da upoznamo nove tehnologije u nastavi francuskoga jezika i da se oslobodimo mnogih predrasuda vezanih uz njihovu primjenu.

Tema druge radionice odnosila se na upotrebu suvremenih digitalnih udžbenika u nastavi francuskog jezika kroz rad na interaktivnoj ploči.

Profesorica Spomenka Šabić predstavila je digitalne metode Adosphère 1 i 2 namijenjene učenicima osnovne škole i metodu Les Loustics 1 koja je namijenjena djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta. Profesorica Mirjana Franić predstavila je Alter ego 1 + i Le Nouveau Taxi! 1, digitalne metode koje mogu koristiti učenici srednjoškolske dobi.

Nakon toga smo mi profesori, radeći u grupama, pokušali osmisliti nastavni sat upotrebom tih istih digitalnih metoda.

Izuzetno korisna oba predavanja omogućila su nam nekoliko vrlo bitnih stvari. Prije svega mislim da smo uvidjeli da rad s digitalnim materijalima nije tako kompliciran i da ne zahtijeva pod svaku cijenu izuzetno dobru opremljenost škole. Zapravo, dovoljno je imati računalo i projektor i nastavni sat već može izgledati zanimljivijim. Naravno da interaktivna ploča taj sat može učiniti dinamičnijim i zabavnijim, ali nažalost većina profesora još uvijek ne raspolaže pametnom pločom.

Kolegice su, prezentirajući različite digitalne sadržaje i govoreći iz vlastita iskustva, zapravo pokazale da upotrebom nove tehnologije u nastavi pospješujemo participaciju učenika na satu, jačamo njihovu motivaciju za rad u školi i kod kuće. To i ne treba čuditi jer to su generacije učenika odrasle uz suvremene tehnologije i njima je to svakako zanimljivije od klasičnog načina rada.

I na kraju učinila mi se vrlo privlačnom ideja da se sav materijal nalazi na USB sticku i da više nije potrebno „tegliti“ knjige, radne bilježnice, raznorazne priručnike i gramatike, teret na koji smo svi mi profesori već odavno navikli.

Veselim se našoj trećoj radionici u studenom kada nas čeka novo zanimljivo predavanje o korištenju društvene mreže Edmodo!

 

Jasnica Rebrović

Sign Up to see what your friends like.

Retour en haut