Nove paradigme učenja i poučavanja stranih jezika; Projekt: Učimo o Belgiji kroz 5 osjetila

U srijedu, 1. lipnja 2022. godine, započeo je u Vodicama hibridni dvodnevni Stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike iz francuskoga jezika, u trajanju od 16 sati, u suorganizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Veleposlanstva Kraljevine Belgije u RH i Wallonie-Bruxelles International u Hrvatskoj.

Stručni skup je u ime Agencije za odgoj i obrazovanje na mreži otvorila i pozdravila sudionike dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije te Njegova ekselencija Nicolaas Buyck, veleposlanik Kraljevine Belgije u RH-a, a u živo u dvorani hotela Imperial Nicolas Hanot, predstavnik za akademsku i kulturnu povezanost Wallonie-Bruxelles International (WBI), Veleposlanstva Kraljevine Belgije i Loreana Selišek Butina, prof. savjetnik, vanjska suradnica AZOO-a za francuski jezik.

Započeli smo stručni skup s predavanjem Belgijski karneval – osjet ugode predavača Nicolasa Hanota, prof., predstavnika za akademsku i kulturnu povezanost Wallonie-Bruxelles International (WBI), Veleposlanstva Kraljevine Belgije. UNESCO je ovaj karneval u Bincheu, južna Belgija, prepoznao kao „remek-djelo usmene i nematerijalne baštine čovječanstva“. Kroz 5 osjetila upoznali smo voštane maske Pierrota, Arlequinsa i Gillesa, delicije Belgije, pokladnu tradicionalnu glazbu i plesove te dramske tehnike (vezano uz nošenje pokladne maske) koje se mogu koristiti za učenje i poučavanje četiriju jezičnih vještina u nastavi stranoga jezika.

Drugo predavanje Francuski jezik i društveno korisno učenje nastavila je Loreana Selišek Butina, vanjska suradnica AZOO-a za francuski jezik, prof. savjetnik iz XV. gimnazije, Zagreb, kao novoj metodi učenja i poučavanja stranih jezika, a i drugih nastavnih predmeta. Društveno korisno učenje je obrazovni pristup koji kombinira ishode učenja s dobrovoljnim radom u zajednici ili za zajednicu, da bi se pružilo pragmatično i progresivno iskustvo učenja uz zadovoljavanje društvenih potreba.

Uz zanimljive primjere dobre prakse nastavili smo s trećom temom Daroviti učenici u projektu-Belgija kroz 5 osjetila-Darovitost – jučer, danas, sutra. Predavanje je održao Nikola Dmitrović, prof., ravnatelj XV. gimnazije, Zagreb.

Četvrta tema nas je odvela u svijet belgijske glazbe i šansonjera Jacquesa Brela. Muzičku radionicu uz predavanje Uhom kroz Belgiju održala je Ozana Bijelonjić, prof. mentor iz XV. gimnazije, Zagreb.

Preko psiholoških primjera teme Što su osjeti?, predavačica Sanja Vučetić, prof. savjetnik, XV. gimnazija, Zagreb, nam je pokazala kako osjeti utječu na našu percepciju podražavajući osjetne organe uho, oko i kožu.

Drugog dana stručnoga skupa, 2. lipnja 2022. godine, započeli smo predavanjem, na temu Inkluzija u francuskom jeziku u projektu – Belgija kroz 5 osjetila. Predavačica Natalija Šinković, prof. iz Centra obrazovanja Slava Raškaj Zagreb, pokazala nam je primjere dobre prakse za učenike s poteškoćama te nas naučila osnove znakovnoga jezika i Brailleova pisma.

Tema Digitalni pogledi – Belgija kroz 5 osjetila uvela nas je u radionicu izrade loga za straničnik Projekta. Predavačica Kristina Rismondo, prof. mentor, XV. gimnazija, Zagreb, govorila je o digitalnom dizajnu kao kreativnom grafičko dizajnu, o njegovim pravilima, komunikaciji i završnom proizvodu.

Zadnja tema stručnoga skupa bila je Foto-natječaj–Učimo o Belgiji kroz 5 osjetila, primjeri dobre prakse i nagrađeni učenici i učitelji. Deset škola iz Hrvatske pokazalo je primjere dobre prakse vezane za projekt.

Zaključili smo da 5 osjetila u Projektu: Učimo o Belgiji kroz 5 osjetila pokreću stvaralačko mišljenje, razvijaju inicijativu, intelektualni nemir, emocionalnu napetost i kreativnost. Nove paradigme učenja i poučavanja stranoga jezika, a i drugih nastavnih predmeta pokazuju se u svim primjerima dobre prakse kao i temama stručnoga skupa, primjerice, Društveno korisno učenje i poučavanje u nastaviInkluzija u francuskome jeziku te Darovitost–jučer, danas, sutra.

Sudionici su u anketi zadovoljstva u svojim komentarima izrazili veliko zadovoljstvo temom, načinima izlaganja i komunikacijom predavača te organizacijom stručnoga skupa.

Evaluacijski upitnik ispunilo je 26 sudionika. Opća je ocjena skupa na ljestvici od 1 do 5 procijenjena ocjenom 5 (100% sudionika), a 89% sudionika je iskazalo da ih je sadržaj stručnoga skupa u potpunosti osnažio za daljnji rad u nastavi. Više o rezultatima evaluacijskog upitnika možete vidjeti u privitku.

Izvješće napisala:

Loreana Selišek Butina, prof. savjetnik

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       vanjska suradnica AZOO-a

Sign Up to see what your friends like.

Retour en haut