Erasmus+ projekt XV. gimnazije « The Magic of Sound »

Zagrebačka XV. gimnazija sudjelovala je u opsežnom dvogodišnjem međunarodnom projektu od listopada 2015. do listopada 2017. koji se bavio proučavanjem zvuka. Projekt je obuhvaćao područja predmeta Matematike, Fizike, Biologije, Engleskog jezika, Njemačkog jezika, Francukog jezika, Psihologije i Glazbene umjetnosti, a jedna od sudionica projekta je i profesorica francuskog jezika Loreana Selišek Butina, naša članica udruge.

U materijalima koji slijede i u onima koji se nalaze u prilogu imamo mogućnost pogledati interesantne aktivnosti proizašle iz ovog vrijednog i kompleksnog projekta.

Početak provođenja projekta « Čarolija zvuka – The Magic of Sound » u okviru europskog programa Erasmus+

15. listopada počelo je provođenje projekta  « The Magic of Sound »dvogodišnjeg međunarodnog projekta (2015.- 2017.) kojeg je naša škola potaknula i organizirala u ulozi koordinatora sa školama partnerima: Devonport High School for Girls, Plymouth, Ujedinjeno Kraljevstvo, Justus-von-Liebig Gymnasium, Neußäs, Njemačka i « Moise Nicoara », Arad, Rumunjska.

Projektom želimo poboljšati strategije učenja i poučavanja u skladu s promjenama u društvu, tehnologiji i načinu života, zadržati vodeću poziciju u inovativnom poučavanju i postati Centri Izvrsnosti u svojim zemljama, ali istovremeno i pomoći učenicima nositi se s problemima i vlastitom motivacijom. Projektom ćemo unaprijediti ne samo metode učenja i poučavanja, nego i vještine i kompetencije kako naših nastavnika i učenika, tako i onih obuhvaćenih diseminacijskim aktivnostima, te onih do kojih će kasnije spontano doprijeti naši materijali. Ciljevi projekta su poticanje multidisciplinarnih i interdisciplinarnih pristupa, integriranje poučavanja osnovnih vještina (matematika, prirodoslovlje i pismenost), promicanje učenja na temelju problema, poticanje inovativnih pristupa poučavanju u tehnološkom okruženju s posebnim naglaskom na matematiku u tehnološkom okruženju; veća integracija digitalnog učenja u obrazovanje, promicanje pristupa Otvorenim obrazovnim sadržajima (OER) te učenja kroz njih, te poticanje poučavanja utemeljenog na IKT-u.

Voditelj projekta na međunarodnoj razini je profesorica Zrinka Mavračić, a članovi projektnog tima su profesori: Biljana Agotić Smital, Sanja Antoliš, Ozana Bijelonjić, Aneta Copić, Iva Čorak, Sandra Markota Sever, Bernarda Mlinarić, Loreana Selišek Butina, Eva Špalj i Sanja Vučetić. Učenici koji su se uključili u projekt jednom tjedno će sa svojim mentorima raditi na projektnim zadacima, prema mogućnostima sudjelovat će u kratkotrajno planiranim mobilnostima (putovanjima u škole partnere) i/ili kao domaćini ugostiti učenike iz škola partnera, te sudjelovati na edukacijama organiziranim oko glavne teme projekta. Sav projektni materijal proizašao iz rada na projektu biti će korišten za izradu edukativnih materijala i različitih prezentacija za konferencije i kongrese.

Projekt se financira iz sredstava Europske unije preko programa Erasmus+.

« The Magic of Sound » ERASMUS+ projektni tjedan

U razdoblju od 9.11. do 14.11. našu školu posjetit će 6 profesora i 18 učenika partnerskih škola (Devonport High School for Girls, Plymouth, Ujedinjeno Kraljevstvo, Justus-von-Liebig Gymnasium, Neußäs, Njemačka i « Moise Nicoara », Arad, Rumunjska), da bi prisustvovali nizu predavanja, radionica, okruglih stolova i ostalih edukacijskih događanja koje naša škola organizira u okviru međunarodnog projekta « The Magic of Sound ». Dio programa odvija se na trodnevnom studijskom putovanju, a čitav program projektnog tjedna možete vidjeti na međunarodna suradnja -> erasmus+ -> vijesti -> projektni tjedan u Hrvatskoj

U petak, 15. siječnja, završene su diseminacijske aktivnosti …

« The Magic of Sound » na HRT4

U petak 31.05. na 4. programu HRT-a, u emisiji Vodič kroz fondove EU, predstavljen je međunarodni projekt « The Magic of Sound » koji XV. gimnazija u suradnji s partnerskim školama iz Njemačke, Rumunjske i Velike Britanije provodi u okviru europroskog programa Erasmus+. Značajke projekta predstavili su sami učenici koji u njemu sudjeluju, a vidjeli smo i zanimljive snimke nekih od aktivnosti održanih tokom projektnog tjedna u Hrvatskoj.

« The Magic of Sound » – radni izlet u Đakovo

11.11.2016. sudionici projekta „The Magic of Sound“ (5 profesorica i 33 učenika, predstavnika svih generacija i svih programa XV. gimnazije), potpomognuti članicama školskog zbora, njih 20-tak, uputili su se u Đakovo snimiti nadaleko poznatu jeku i ostale zanimljive akustičke fenomene đakovačke katedrale.

Nakon uspješno obavljenih zadataka u miru veličanstvene, iza nas zaključane crkve produžili smo do Gorjana, gdje su nas ispred široko otvorenih vratiju svojih prostorija dočekali članovi KUD-a „Gorjanci“. Između ostalog pokazali su nam  pjesmom i plesom običaj gorjanskih Ljelja koji je kao hrvatska nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, te neke narodne glazbene instrumente, kao što su slavonske gajde i tambura samica. Sve smo snimili za daljnju upotrebu u projektu, a našim domaćinima zahvalili smo pjesmom dijela našeg školskog zbora.

« The Magic of Sound » u posjeti PMF-u

U petak, 12. svibnja, u okviru projekta „The Magic of Sound“ europskog programa Erasmus+ 15 učenika i 4 profesora posjetilo je PMF, gdje su sudjelovali na radionici prof. Luke Grubišića o muziciranju pomoću obrađenih prirodnih zvukova. Na kraju radionice, zahvaljujući učeniku Franu Kristijanu Jelenčiću koji je znao note, odsvirali su i snimili Odu radosti pomoću zvukova crkvenih zvona skupljenih tokom projekta.

« The Magic of Sound » – završni projektni sastanak uz stručni skup i izložbu

U tjednu od 18.-23.9. na našoj se školi održava završni projektni sastanak Erasmus+ projekta « The Magic of Sound », u okviru kojeg je u četvrtak, 21.9. s početkom u 17:00 sati organiziran stručni skup na kojem će uz interaktivnu izložbu biti prezentirani zanimljivi nastavni materijali i ostali rezultati zajedničkog rada. Uz naše profesore i učenike sudjelovat će 7 profesora i 23 učenika iz partnerskih škola Velike Britanije, Njemačke i Rumunjske.Izložba će biti otvorena za učenike naše škole u petak, 22.9.  prema dogovoru, a za sve ostale od 15:00 do 18:00 sati.

« The Magic of Sound » – zadnji projektni sastanak koordinatora

6. i 7. listopada u Plymouthu, UK, održan je zadnji projektni sastanak voditelja projekta (Zrinka Mavračić) i lokalnih koordinatora u partnerskim zemljama (Fotini Morris, UK, Ovidiu Bodrogean, RO, Philipp Denk, DE). Sastanku je prisustvovao i po jedan član projektnog tima iz svake škole, a razgovaralo se o održivosti projektnih rezultata, završnom izvješću i mogućnostima daljnje suradnje.

« The Magic of Sound » – aktivnosti u Njemačkoj 

15.-22.10.2016. u Njemačkoj su održane aktivnosti učenja i usavršavanja za učenike i profesore svih partnerskih škola u projektu „The Magic of Sound“, koje je ovaj put organizirala gimnazija Justus von Liebig iz Neusäßa. Četiri profesorice i sedam učenika naše škole posjetilo je između ostalog grad violina Füssen, gdje su čuli i vidjeli sve o njihovoj gradnji; zorno su se upoznali s principom rada glazbenih automata u Deutsches Museum-u; posjetili su tvornice Siemens i Faurecia, gdje su naučili ponešto o upravljanju zvukom pri konstrukciji vlakova i automobila; sudjelovali su u radionici komponiranja na Sveučilištu Augsburg, a upoznavajući kulturnu baštinu Bavarske naučili su i jodlati.

U istom periodu održavali su se i projektni sastanci, te su učenici i profesori svih četiriju država predstavili i raspravili pripremljene materijale na kojima su radili proteklih nekoliko mjeseci, a projektni koordinatori pojedinih zemalja dogovorili su daljnju strategiju provođenja projekta.

Svi sudionici razišli su se zadovoljni, puni novih, izuzetnih iskustava, ispunjeni duhom internacionalnog prijateljstva i suradnje.

Sign Up to see what your friends like.

Retour en haut