Dani frankofonije u obrtničkoj školi u Požegi

 
U ožujku smo obilježili Mjesec Frankofonije
Ožujak je mjesec u kojem se na svih pet kontinenata obilježava Mjesec Frankofonije, a 20. ožujka Međunarodni je Dan Frankofonije. Posvećen je francuskom jeziku, kulturi i civilizaciji kada se kroz različita događanja prezentira bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije.
Tim je povodom i u našoj školi, gdje francuski jezik kao jezik struke uče učenici trogodišnjih ugostiteljskih zanimanja, provedeno nekoliko aktivnosti. Pored prigodnog panoa u školskom holu organiziran je i kviz na kojem je sudjelovao profesor Hrvoje Vlahov i pritom pokazao zavidno poznavanje francuske kulture i civilizacije.
Uz asistenciju profesorice Andreje Uremović, naši učenici su pripremili nekoliko francuskih jela. Na jelovniku su se našli francuska pita Quiche lorraine i punjene košarice od lisnatog tijesta (Vol-au-vent) kao slana jela te Ekleri (Éclairs) i Čokoladna pjena (Mousse au chocolat) kao slatka jela, a nakon čega je profesor Vlahov prisutnim učenicima pričao o vinima, ovom prigodom s naglaskom na francuska vina te kako ih pravilno sljubiti s prezentiranim jelima.
Radionice „Pripremanje francuskih jela“ i „Tehnike posluživanja vina Francuske i njihovo sljubljivanje s autohtonim francuskim jelima“ održane su u sklopu VirtuOS programa RKC Ugostiteljsko-turističke škole Osijek kojoj je Obrtnička škola partner u projektu.
Sve smo dokumentirali fotografijama, a i kraćim video zapisom kojeg su snimili učenici 3.fg razreda.
U projektu su sudjelovali učenici 1.fg, 2.fg, 3.fg i 2.h razreda.
Tekst napisala: Jelka Didović, profesorica francuskog jezika

Sign Up to see what your friends like.

Retour en haut