udrugahupf@gmail.com HUPF
Connexion

Connexion à votre compte

Identifiant
Mot de passe
Maintenir la connexion active sur ce site

Uporaba novih tehnologija u nastavi Featured

  • mardi, 29 mars 2016 19:18
  • Written by 

Na inicijativu Hrvatske udruge profesora francuskog jezika (HUPF-a) u suorganizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, pokrenut je višemodulski stručni skup za nastavnike francuskog jezika. Predavanja i radionice održavali su se od 13. prosinca 2014. do 31. siječnja 2016. u  IX. gimnaziji u Zagrebu. IX. gimnazija, u kojoj radi naša predsjednica, gđa. Mirjana Franić, ustupila nam je na korištenje suvremeno opremljene prostorije (učionicu s pametnom pločom kao i učionicu s tabletima) kako bismo sve naučeno uspjeli izvježbati, primijeniti i u konačnici predstaviti radove svih polaznika. Stručni skup pod nazivom Uporaba novih tehnologija u nastavi obuhvaćao je šest različitih modula. Neka od predavanja održale su naše kolegice, nastavnice francuskog jezika i francuski lektori na radu u Hrvatskoj, a ostala stručnjaci iz dotičnih područja koji su moderirali i radionice kao i Webinar.

Cilj prvog susreta bio je upoznati sve sudionike s pametnom pločom, radom na njoj i prednostima njezine uporabe u nastavi francuskog jezika. Tijekom druge radionice predstavljeni su konkretni primjeri rada s udžbenikom i pametnom pločom (obuhvaćeni su svi službeno propisani udžbenici koji se koriste u osnovnim i srednjim školama te gimnazijama u Republici Hrvatskoj). Na trećoj je radionici Benjamin Speelman, francuski lektor predstavio rad s Edmodom. Uslijedila je radionica koja je za cilj imala upoznavanje s alatima Web 2.0, pa e-Twinning i na kraju radionica na kojoj su kolegice prezentirale svoje radove i nastavne materijale izrađene alatima kojima su ovladale zahvaljujući prethodnim radionicama.

Treba napomenuti da je dio kolega redovito dolazio unatoč činjenici da ne stanuju u Zagrebu (dokaz je to kvalitete radionica). Sve su se radionice odvijale u izuzetno pozitivnom duhu. Ukratko, svi smo nešto, usudim se reći mnogo toga naučili što je najbolje pokazala posljednja radionica na kojoj smo razmijenili iskustva.

Znamo da današnje vrijeme traži upotrebu novih tehnologija, da učenici žele suvremenu i zabavnu, a ujedno produktivnu nastavu te su nam usavršavanja ovog tipa više nego korisna, bolje reći nužna. Svima onima koji imaju i najmanju sumnju bi li se prijavili na ove radionice, toplo preporučam da to učine bez imalo oklijevanja. Sigurno je da će mnogo toga naučiti kao i otkriti da mogu i znaju izraditi nešto što su dosada možda smatrali nemogućim. Sigurno je da nikome neće biti žao.

Hvala svim kolegama koji su ustrajali do kraja kako bi se projekt izrealizirao te izrazili želju za nastavkom usavršavanja vezanim za upotrebu novih tehnologija u nastavi.

Za kraj: Iz tjedna u tjedan smo komentirali koliko imamo novih lozinki... Istina, tijekom radionica otvorili smo više računa i kreirali više lozinki nego što ćemo ih otvoriti u nekoj banci za cijeloga života. To je naša banka budućnosti, banka znanja. Il faut toujours y investir !!!

Maja Lukežić Štorga, prof.

  • FIP
  • 864
  • Last modified on mardi, 29 mars 2016 19:29

Événements

Aucun événement